Toekomst

Ambities van de sector

De VO-raad heeft in november 2022 de Sectorrapportage 2022 voor het voortgezet onderwijs gepresenteerd. Op basis van cijfers rond thema’s als het lerarentekort, onderwijs op maat, kansenongelijkheid, het welbevinden van leerlingen en financiële reserves laar de VO-raad zien hoe het VO ervoor staat. Ook worden oplossingsrichtingen gepresenteerd voor vraagstukken als het lerarentekort, huisvesting, en om de kansen van leerlingen te vergroten.

Onderwijs - Een brede opdracht

Scholen bereiden jongeren voor op het vervolgonderwijs, de arbeidsmarkt en op participatie in de samenleving. Ook dragen zij bij aan de persoonlijke ontwikkeling en vorming van jongeren. Met meer maatwerk in het onderwijs komt er meer ruimte voor talentontwikkeling en persoonlijke kwaliteiten van leerlingen. Basisvaardigheden en kansengelijkheid zijn belangrijke thema’s.

Financiën - De bekostiging van het onderwijs

In het publiek bekostigde onderwijs is de overheid de belangrijkste financier van scholen. Scholen zorgen ervoor dat zij het beschikbare geld zo effectief mogelijk inzetten voor goed onderwijs.

Personeel - Groot tekort aan leraren bedreigt de kwaliteit van ons onderwijs

Het tekort aan goede leraren en schoolleiders is funest voor de kwaliteit van het onderwijs. Daarom moeten we in leraren en schoolleiders investeren: in hun opleiding, begeleiding en professionele ontwikkeling.

Huisvesting - Modern onderwijs stelt meer eisen aan schoolgebouwen

Veel schoolgebouwen in Nederland zijn verouderd. Bovendien zijn zij voornamelijk geschikt voor klassikaal onderwijs. Om in te kunnen spelen op nieuwe onderwijsconcepten, passend onderwijs en groei of daling van leerlingenaantallen moeten de meeste schoolgebouwen flexibeler ingezet kunnen worden.

Leerlingendaling - Grote regionale verschillen

Het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs daalt al geruime tijd. Ook de komende jaren zet die daling door. Het verschil tussen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en de rest van Nederland is groot. Binnen de G4 groeit het aantal leerlingen de komende tien jaar met bijna anderhalf procent. Buiten de G4 daalt het leerlingenaantal in die periode juist, met ruim 5%.

Digitalisering - Onderwijs verrijken en oog voor de keerzijde houden

Met ICT kunnen scholen hun onderwijs verrijken. ICT kan ook ondersteunen bij complexe onderwijsvraagstukken, zoals werkdruk of het bieden van maatwerk. De keerzijde van de inzet van ICT is dat de privacy van kinderen en leraren onder druk kan komen te staan. Bovendien kan het onderwijs kwetsbaar worden bij een te sterke afhankelijkheid van technologie.

Werken vanuit onderwijsteams

Alles binnen Stad & Esch en CSG Dingstede is gericht op het leren en groeien van onze leerlingen. Dit betreft kennis, vaardigheden en persoonlijke groei en ontwikkeling. Bij het werken vanuit onderwijsteams ligt het accent op een vaste kleine groep docenten die collectief verantwoordelijk is voor een vaste groep leerlingen. De onderwijsteams zijn leidend binnen de scholen. Belangrijke uitgangspunten van de onderwijsteams:

  • Een onderwijsteam van ongeveer 5 tot 7 (maximaal 9) leraren begeleidt gedurende enige jaren een groep van 50 tot 120 leerlingen.
  • De teamleden verzorgen tenminste 60% van het curriculum van deze leerlingen (de rest door gastdocenten).
  • De leden van het onderwijsteam zijn collectief verantwoordelijk voor alle resultaten (de gehele ontwikkeling) van iedere leerling in deze groep.
  • Het onderwijsteam heeft zeer uitgebreide (gemandateerde) bevoegdheden.
  • Het onderwijsteam heeft een procesbegeleider (tevens schoolcoach LeerKRACHT).
  • Het onderwijsteam is de baas van de individuele leraar (en de gastdocenten).

CSG Dingstede is in augustus 2022 gestart met het werken vanuit onderwijsteams. Stad & Esch start hiermee op 1 augustus 2023. 

Leiderschap

Stad & Esch en CSG Dingstede zijn scholen in een veranderende omgeving. Alle teams denken na over verbeteringen binnen het onderwijs en de onderwijsondersteunende processen en we zijn onderweg naar een organisatie die wil handelen vanuit professionele ruimte en gezamenlijke verantwoordelijkheid om zo inspirerende scholen te creëren. Met als ultiem doel steeds beter worden in ons onderwijs en onze kwaliteit. Naast vakmanschap vraagt dit leiderschap van alle medewerkers van Stad & Esch en CSG Dingstede. Ook in de cultuur werken we samen aan een meer proactieve cultuur. Elkaar aanspreken, complimenteren en scherp houden. Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en het onderwijs samen beter maken. Naast vakmanschap vraagt dit meer dan ooit iets van medewerkers. Van medewerkers wordt gevraagd zelfinitiatief te nemen en anderen hierin te betrekken. Om zo samen inspirerende en groeiende scholen te creëren.

Interne Audits & feedback geven en feedback ontvangen 

Naast persoonlijk en gespreid leiderschap is de vaardigheid van feedback geven en feedback ontvangen een noodzakelijk bestanddeel van het professioneel fundament van VOMEO. Vanuit beide scholen zijn auditoren opgeleid en docenten die de training lesbezoeken hebben gevolgd. Zij gaan eenmaal per twee jaar de onderwijsteams bezoeken gedurende één dag en geven feedback op basis van de waargenomen kwaliteit binnen het onderwijs. De Auditteams zijn gemêleerd samengesteld en bestaan uit docenten van beide scholen. 

Leerlingenkrimp

Krimp, zowel demografisch als selectief, vraagt om een heroriëntatie op samenwerking binnen Zuidwest-Drenthe. Alleen gaan en staan is vanuit krimp beschouwd niet langer toereikend. Krimp kan alleen kansrijk worden aangepakt als Stad & Esch en CSG Dingstede en haar regionale partners in staat zijn om te kijken en te denken vanuit een regionaal perspectief. Vanuit de Incidentele Middelen Leerlingendaling (IML) wordt de samenwerking kracht bijgezet.

Bouwen en invoeren van een allocatiemodel

In schooljaar 2023-2024 wordt met externe ondersteuning een allocatiemodel VOMEO gebouwd. Met dit model worden inkomsten en uitgaven van scholen en deelscholen in kaart gebracht. De vereenvoudigde bekostiging maakt het allocatiemodel noodzakelijk. Daarbij kan met het model beter geanticipeerd worden op de effecten van leerlingenkrimp. 

Nieuwkomers onderwijs en ISK

VOMEO en Promes (openbaar basisonderwijs) hebben de intentie om gezamenlijk het onderwijs aan nieuwkomers in Meppel en omstreken te organiseren. In 2023 ontwikkelen zij een gemeenschappelijke visie om deze doelgroep de komende jaren structureel te kunnen opvangen en begeleiden naar een plek in het reguliere onderwijs.